top of page

Yazarlar ve Filmler

Punctum Dergi


Sinema tarihinden derlenmiş, odağına kurgusal ya da gerçek yazar figürlerini alan 101 film.


01/23 | Makale

 

1. Reprise (Tekrar), Joachim Trier, 2006, Norveç


Yazıya tutkun iki genç arkadaş ilk kitaplarını yayıncılara sunar. Philip (Anders Danielsen Lie) birden meşhur olurken, Erik (Espen Klouman Høiner) yayıncıların kapısını aşındırmaya devam edecektir. Ama Philip yazma tutkusunu kaybedip akıl hastanesine düştüğünde dostunu yazıya döndürmeye çabalayan Erik olacaktır.















 

2. Paterson, Jim Jarmusch, 2016, ABD


Otobüs şoförü Paterson (Adam Driver) akşam işten sonra köpeğini gezdirip bara gitmekten ibaret rutin bir yaşam sürerken, gündelik hayatı şiire döker. Aynı evi paylaştığı, farklı bir karaktere sahip, biraz çılgın sevgilisi Laura (Golshifteh Farahani) ise evle sınırlı basit hayatına renk katmak için sürekli yeni meşgaleler arar.















 

3. Dans la maison (Evde), François Ozon, 2012, Fransa


Bir lisede Fransızca öğretmenliği yapan Germain Germain (Fabrice Luchini), yetenekli bir öğrencisinin, arkadaşının ailesiyle olan ilişkisi hakkında yazdığı ve giderek sınırları zorlayan hikâyesinin cazibesine kapılır.
















 

4. Stranger Than Fiction (Lütfen Beni Öldürme), Marc Forster, 2006, ABD


Denetçilik yapan Harold Crick (Will Ferrell) Chicago’da sıradan bir yaşam sürerken birden yalnızca kendisinin duyabildiği ve tüm yaşamını etkisi altına alan bir anlatının konusu olduğunu fark eder.













 

5. Barton Fink, Joel Coen & Ethan Coen, 1991, ABD


New Yorklu ünlü oyun yazarı Barton Fink, senaryo yazmak üzere Kaliforniya’da bir otele çekilir ve Hollywood'un cehennemi andıran gerçeğini keşfeder.




















 

6. El ciudadano ilustre (Saygın Vatandaş), Mariano Cohn & Gastón Duprat, 2016, Arjantin


Uzun yıldır Avrupa'da yaşayan Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Daniel Mantovani (Oscar Martinez), başka bir ödül almak üzere memleketi Arjantin’e döndüğünde kendi insanlarıyla arasında hem benzerlikler hem de uzlaşmaz farklar bulur.

















 

7. Adaptation (Tersyüz), Spike Jonze, 2002, ABD, Senaryo: Charlie Kaufmann


Daha önce John Malkovich Olmak filminde birlikte çalışan Spike Jonze ve Charlie Kaufmann’ı biraraya getiren filmde, Charlie Kaufman (Nicolas Cage), bir yandan dönemin en ünlü kitaplarından biri olan The Orchid Thief’i Hollywood için senaryolaştırma çabalarında sürekli başarısızlığa uğrarken, bir de üstüne kötü bir gerilim senaryosu yazmaya çalışan ikiz kardeşiyle didişmektedir.















 

8. Finding Forrester (Forrester’ı Bulmak), Gus Van Sant, 2000, ABD


Kenar mahalle hayatından gelen Jamal (Rob Brown), okulda aldığı yüksek notlar sayesinde şehrin en ünlü okullarından birinde burs kazanır. Önce zengin çocuklarının arasında zorluk çekse de, spor ve edebiyattaki başarısıyla dikkat çeker. Bir gün Jamal, iddia sonucu bir şey çalmak için William Forrester’ın (Sean Connery) evine girer. Forrester aslında uzun süre önce yazmayı bırakmış çok ünlü, ödüllü bir yazardır.














 

9. The Words (Çalıntı Hayat), Brian Klugman & Lee Sternthal, 2012


Başka birinin yazdıklarını çalarak büyük bir edebi başarı yakalayan Rory Jansen’ın (Bradley Cooper) karşısına bir gün eserin gerçek sahibi (Jeremy Irons) çıkar.



















 

10. Shadowlands (Gölge Topraklarda), Richard Attenborough, 1993, ABD


Narnia Günlükleri’nin yazarı dünyaca ünlü İrlandalı Hıristiyan teolog ve Oxford profesörü C.S. Lewis (Anthony Hopkins), ABD'li genç, hevesli kadın şair Joy Gresham ve küçük oğluyla tanışıncaya kadar yine aynı okulda akademisyen olan erkek kardeşiyle ve meslektaşlarıyla paylaştığı tutkusuz bir hayat sürmektedir.















 

11. Ruby Sparks (Hayalimdeki Aşk), Jonathan Dayton & Valerie Faris, 2012, ABD


Genç yaşta büyük edebi başarı elde etmiş ama şimdi yazma tıkanıklığıyla mücadele eden Calvin (Paul Dano), onu seveceğini düşündüğü bir kadın karakter yaratır: Ruby Sparks (Zoe Kazan). İlhamı ve romantizmi bu şekilde bulmayı beklerken sözcükleri ete kemiğe bürünür ve bir hafta sonra Ruby kanlı canlı salondaki kanepede oturmaktadır!

















 

12. Secret Window (Gizli Pencere), David Koepp, 2004, ABD


Stephen King’in "Four Past Midnight: Secret Window, Secret Garden” adlı öyküsünden uyarlanan filmde sancılı bir boşanmanın ortasında olan başarılı yazar Mort Rainey (Johnny Depp), yaşadığı ücra göl evinde, onu intihalle suçlayan müstakbel bir yazarın tacizlerine maruz kalır.














 

13. Deathtrap (Ölüm Tuzağı), Sidney Lumet, 1982, ABD


Ira Levin'in 1978 tarihli aynı adlı oyununa dayanan filmde oyun yazarı Sidney'in (Michael Caine) yazım seminerindeki öğrencilerinden Clifford Anderson (Christopher Reeve) ona değerlendirmesi için yazdığı ilk oyunu "Deathtrap"in bir kopyasını gönderir. Sidney, Broadway'deki eski günlerine dönebilmek için eşi Myra (Dyan Cannon) ile birlikte hain bir plan yapar: Yazarı evlerine davet edip öldürecek ve oyunu kendisininmiş gibi gösterecektir. Fakat olaylar beklendiği gibi gelişmez.













 

14. Chinese Coffee, Al Pacino, 2000, ABD


Harry (Al Pacino) ve Jake (Jerry Orbach) başarışız iki yazardır. Kapı görevlisi olarak çalışan Henry işinden kovulduğu gece, beş parasız, Jake’in kapısını çalar. Niyeti hem arkadaşından borcunu ödemesini istemek hem de, hem de henüz basılmayan kitabı hakkında Jake’in görüşünü almaktır. Para, estetik ve edebiyat üzerine yaptıkları tartışma dostluklarının sorgulanmasına yol açar.













 

15. Can You Ever Forgive Me? (Beni Affedebilir Misin?), Marielle Heller, 2018, ABD


1970 ve 80’lerde Katharine Hepburn, Tallulah Bankhead ve Estee Lauder gibi yıldızların kısa biyografilerini yazarak geçimini sağlayan Lee Israel’in (Melissa McCarthy) gerçek hikâyesini anlatan filmde popülerliğini yitirmiş, yayıncı bulmakta zorlanan Lee, kirasını bile ödeyemeyecek hale düşünce hayatını kaybetmiş ünlü yazarların mektuplarını taklit edip satmaya başlar.















 

16. The Wife (Nobel Adayının Karısı), Björn Runge, 2017, ABD


Kendi yeteneklerini feda ederek, sadakatsiz kocasının (Jonathan Pryce) edebi kariyeri için saçını süpürge eden Joan (Glenn Close) kocasının alacağı Nobel Edebiyat Ödülü için Stockholm’de bulundukları sırada bir iç hesaplaşma yaşar. Joan’ın desteğinin sınırları nereye kadar uzanmıştır?

















 

17. Night Train to Lisbon (Lizbon’a Gece Treni), Bille August, 2013


İsviçreli yazar Pascal Mercier’in aynı adlı romanından (Nachtzug nach Lissabon, 2004) uyarlanan filmde, tekdüzeliğin mengesinde kıvranan klasik diller profesörü Raimund Gregorius’un (Jeremy Irons) hayatı bir gün Portekizli çekici bir kadını intihardan kurtarmasıyla değişir. Sebepsizce kadının bindiği trene atlayan Gregory kendini Lizbon'da bulur. Burada kadının okuduğu kitabı edinir. Kitabın Portekizli yazarının sıradışı hayatından etkilenince yazarın peşine düşer.













 

18. Synecdoche, New York (New York Yanılsamaları), Charlie Kaufman, 2008


Being John Malkovich ve Eternal Sunshine of the Spotless Mind gibi harikulade filmlerin senaristi Charlie Kaufman’ın yönetmen koltuğuna oturduğu bu olağanüstü filmde, tiyatro yönetmeni Caden Cotard (Philip Seymour Hoffman), yeni oyununun bir parçası olarak bir depoda New York şehrinin gerçek boyutlu bir kopyasını yaratırken işiyle ve hayatındaki kadınlarla mücadele etmektedir.















 

19) The Front (Paravan), Martin Ritt, 1976, ABD


En iyi aktörlerin oynamasını, en iyi yazarların eserlerini yayınlamasını engelleyen bir kara listenin olduğu 1953 anti-komünist Amerika’sında bir kasiyer (Woody Allen), kara listeye alınmış yeteneklerin çalışmalarını göndermeleri için yazar kılığına girer.


















 

20) Ahlat Ağacı, Nuri Bilge Ceylan, 2018, Türkiye


Edebiyata ilgi duyan ve yazar olmak isteyen Sinan (Doğu Demirkol) Anadolu’da doğduğu köye döner. Bir yandan kitabını bastıracak parayı bulmak için kapı kapı dolaşırken bir yandan da sürekli borçlanan babasıyla uğraşır.
















 

21) Wonder Boys (Harika Çocuklar), Curtis Hanson, 2000, ABD


İngilizce Profesörü Grady Tripp (Michael Douglas), karısının onu terk etmesiyle, yedi yıldır kitabını bekleyen editörünün gelişiyle ve arkadaşlarının başına açtığı dertlerle uğraşmaktadır.



















 

22) Midnight In Paris (Paris’te Gece Yarısı), Woody Allen, ABD


Sonbaharda evlenecek olan edebiyatçı Gil (Owen Wilson), nişanlısı Inez'in (Rachel McAdams) babasının iş seyahatini fırsat bilip küçük bir Paris seyahatine çıkar. Gil’in gece yürüyüşleri onu 1920’lerin Amerika’sına, Scott Fitzgerald, Ernest Hemingway gibi büyük yazarların dünyasına götürür.

















 

23) Das Leben der Anderen (Başkalarının Hayatı), Florian Henckel von Donnersmarck, Almanya, 2006


1984 Doğu Berlin'inde, tiyatro yazarı Georg Dreyman (Sebastian Koch) ile sevgilisini gözetleyen adanmış gizli polis ajanı Gerd Wiesler (Ulrich Mühe), kendini giderek onların hayatlarına kaptırır.


















 

24) The Ghost Writer (Hayalet Yazar), Roman Polanski, Birleşik Krallık, 2010


Robert Harris'in aynı adlı romanından beyaz perdeye aktarılan filmde, eski bir İngiliz başbakanının (Pierce Brosnan) anılarını kaleme almak için tutulan hayalet yazar (Ewan McGregor), kendi hayatını tehlikeye atan sırları ortaya çıkarır.


















 

25) Kelebeğin Rüyası, Yılmaz Erdoğan, 2013, Türkiye


Avrupa’nın dünya savaşıyla boğuştuğu sırada, yeni yeni modernleşen madenci kenti Zonguldak'ta yaşayan iki genç şair Rüştü Onur (Mert Fırat) ve Muzaffer Tayyip Uslu (Kıvanç Tatlıtuğ), hayatlarını sanata, edebiyata, en çok da şiire adamıştır. Bir yandan belediye başkanının kızıyla istenmeyen arkadaşlıkları ilerlerken, öte yandan 1940'lı yılların vebası verem genç şairlerin de yakasına yapışır.














 

26) Transit, Christian Petzold, 2018


Anna Seghers’in aynı adlı romanından uyarlanan filmde, işgal altındaki Fransa'dan kaçmaya çalışan Georg (Franz Rogowski), kimliğine büründüğü, işkence korkusundan intihar etmiş bir yazarın gizemli karısına (Paula Beer) âşık olunca planları değişir.

















 

27) Swimming Pool (Havuz), François Ozon, Fransa/Birleşik Krallık, 2003


Londra’dan bunalan İngiliz gizem kitapları yazarı Sarah Morton (Charlotte Rampling), yeni romanı için ilham arayışıyla yayıncısının Fransa'nın güneyindeki evine yerleşir ve buranın sessiz, telaşsız ortamında yazma disiplinine kavuşmaya çalışırken yayıncısının pervasız, sıra dışı kızıyla (Ludivine Sagnier) karşılaşması, gerçekle hayalin karıştığı bazı hassas dinamikleri harekete geçirir.















 

28) Il postino (Postacı), Michael Radford & Massimo Troisi 1994, İtalya


Antonio Skármeta’nın Neruda’nın Postacısı (Ardiente Paciencia) başlıklı romanından uyarlanan filmde, basit bir insan olan Mario Ruoppolo (Massimo Troisi) küçük bir ücrete postacılık yapmaya başlar. Mektuplarını götürdüğü kişilerden biri ünlü şair Pablo Neruda’dır. Onun sayesinde şiire merak salar ve bunu güzelliği dillere destan Beatrice'i etkilemek için kullanır.













 

29) The Hours (Saatler), Stephen Daldry, 2002, ABD


Michael Cunningham’ın aynı adlı romanından uyarlanan film, Virginia Woolf’un Mrs. Dalloway adlı romanının, hepsi de hayatlarında öyle ya da böyle intiharla yüz yüze gelmek zorunda kalmış üç kuşak kadını nasıl etkilediğinin öyküsünü anlatıyor.


















 

30) Deconstructing Harry (Yaramaz Harry), Woody Allen, 1997, ABD


Avansını alıp çoktan harcadığı halde yeni kitabına başlamakta büyük güçlük çeken çocuk kalmış orta yaşlı yazar Harry Block (Woody Allen) bir ödül almak üzere şehir dışına çıkması gerekince kendine eşlik edecek birini bulmak için eski karılarının, sevgililerinin, çocuklarının ve arkadaşlarının kapısını çalar ama bu yüzleşme sırasında çok satan kitaplarından sahneleri, gerçek ve kurgusal karakterler peşini bırakmaz.















 

31) Starting Out in the Evening (Giderayak Kolları Sıvamak), Andrew Wagner, 2007, ABD


Leonard Schiller (Frank Langella) 1950-1960’larda büyük başarılar kazandıktan sonra unutulan, şimdilerde adını nereyse sadece kitap eleştirmenlerinin bildiği bir yazardır. Hırslı yüksek lisans öğrencisi Heather Wolfe (Lauren Ambrose), Schiller hakkında yazdığı tezin onun kariyerini diriltebileceğine ikna eder.

















 

32) Providence (Tedbir), Alain Resnais, 1977, Fransa


Ölmekte olan bir yazar, Clive Langham (John Gielgud), sağlık sorunları nedeniyle yatağında işkence dolu bir gece geçirirken gerçeğin ve düşlemlerinin iç içe geçtiği son kitabını ailesiyle ilgili algıları doğrultusunda tasarlar ve bu romanda birbirlerininden nefret ettiğini düşündüğü aile bireylerini hesaplaştırır.
















 

33) Copie conforme (Aslı Gibidir), Abbas Kiyarüstemi, İran/Fransa, 2010


Kiyarüstemi’nin kendi yaşam öyküsünden esinlendiği Farsça olmayan ilk filminde, son kitabının tanıtımını yapmak için Toskana'da bulunan orta yaşlı İngiliz sanat tarihçisi James Miller (William Shimell), Floransa civarındaki bir sanat galerisinin sahibi olan ve yazara elindeki kitapları imzalatıp şehri tanıtmak isteyen Fransız bir kadınla (Juliet Binoche) tanışır Karı-koca gibi davranan çift köyü gezerlerlerken sanatta asıl-kopya ilişkisini ve evlilik kurumu üzerinden kadın-erkek ilişkisini tartışılar. Diyaloglardan güç alan, iki yabancının yarım günlük aşk hikâyesi.









 

34) The Help (Duyguların Rengi), Tate Taylor, 2011, ABD


ABD’de 1960'ların sivil haklar hareketi sırasında gelecek vadeden bir yazar olan Skeeter Phelan (Emma Stone), Afro-Amerikan hizmetçilerin, yanlarında çalıştıkları beyaz ailelere bakış açılarını ve her gün çektikleri zorlukları ayrıntılarıyla anlatan bir kitap yazmaya karar verir.

















 

35) In the Mouth of Madness (Çılgınlığın Ötesinde), John Carpenter, 1994, ABD


H. P. Lovecraft göndermeleriyle dolu bu korku filminde, tek derdi sıkıcı işinde azıcık para kazanmak olan sigorta müfettişi John Trent (Sam Neill) başarılı bir korku romanı yazarının ortadan kaybolmasını araştırırken küçük bir kasabayı ziyaret eder ve çok geçmeden kayıp yazarın büyük bir hayranının romanları edebi dünyanın dışına taşıdığını keşfetmeye başlar. Gerçeğin hayalle karıştığı kabus içinde kabus.















 

36) Mia aioniotita kai mia mera (Sonsuzluk ve Bir Gün), Theodoros Angelopoulos, 1998, Yunanistan


Ünlü yazar Alexandros (Bruno Ganz) aniden ölümcül bir hastalığa yakalanır, günleri sayılıdır. Daha fazla test yaptırmak için hastaneye gitmesi gerektiğini öğrenince Selanik’te kendini kapattığı deniz kenarındaki evinden ayrılır. İşlerini yoluna koymaya ve köpeğine bakacak birini bulmaya çalışır. Zihninde, ona hâlâ genç görünen ölmüş karısı Anna (Isabelle Renauld) ile konuşmaktadır. Dönüşte kaçak göçmen bir çocukla karşılaşır, çocuğu evi Arnavutluk’a götürmek için onunla birlikte bir yolculuğa çıkacaktır.












 

37) La vie de bohème (Bohem Hayatı), Aki Kaurismäki, 1992, Finlandiya/Fransa


Fransız yazar Henri Murger’ın eserinden uyarlanan filmde, Marcel (André Wilms), kirasını ödeyemeyince kaldığı odadan kovulan Parisli bir şair ve oyun yazarıdır. Sokaklarda dolaşırken, onun kadar fakir olsa da zenginliği umursamadan onunla aynı sanat sevgisini paylaşan ve ülkede yasadışı olarak bulunan Arnavutluklu ressam Rodolfo (Matti Pellonpää) ile tanışıp kaynaşır. Bu arada eski odasını İrlandalı besteci Schaunard (Kari Väänänen) kiralamıştır. Üç yeni sanatçı arkadaş aynı odayı paylaşmaya, birlikte parasız, bohem bir hayat sürmeye başlarlar.











 

38) Lila, Lila, Alain Gsponer, 2009, Almanya


Garsonluk yapan David Kern (Daniel Brühl) bir gün tesadüfen bir çekmecede yayınlanmamış bir el yazması bulur, Marie’yi (Hannah Herzsprung) etkilemek için bunun yazarı olduğunu iddia eder. Roman yayınlanıp çok satanlar arasına girince David birden edebi bir süper stara dönüşür. Ama gerçek yazar ortaya çıkıp David'in hayatına musallat olacaktır.















 

39) Listen Up Philip (Bana Bak Philip), Alex Ross Perry, 2014, ABD


Kafayı kendisine takmış romancı Philip (Jason Schwartzman) ikinci romanın yayımlanmasını beklerken sinir harbi yaşamaktadır, ayrıca kız arkadaşı Ashley (Elisabeth Moss) ile sorunları vardır ve yaşadığı yerin kalabalığından, gürültüsünden bıkmıştır. Huzur bulmak için akıl hocası Ike’ın (Jonathan Pryce) teklifiyle onun kulübesine sığınır, böylece sükunet içinde en sevdiği konuya odaklanabilecektir: kendisine.















 

40) İşe Yarar Bir Şey, Pelin Esmer, 2017, Türkiye


Senaryosunda Barış Bıçakçı'nın da imzası bulunan filmde, avukat şair Leyla yılar sonra lise arkadaşlarıyla buluşmak için gece treniyle yola çıkar. Manzarayı ve insanları seyrederken hemşirelik öğrencisi Canan’ı fark eder. Canan aslında oyuncu olmak istemektedir ve para için, hastalığından dolayı ölmek isteyen birine yardım etmeye gitmektedir. Canan’ın anlattıklarından ve anlatmadıklarından bir hikâye kuran Leyla bu zorlu görevde ona eşlik etmeye karar verir.












 

41) Misery (Ölüm Kitabı), Rob Reiner, 1990, ABD


Stephen King’in aynı adlı romanından uyarlanan filmde, ünlü yazar Paul Sheldon geçirdiği ağır bir trafik kazasından romanlarının büyük bir hayranı Annie Wilkes (Kathy Bates) sayesinde kurtulur. Onu evinde misafir eden Annie’den başlarda gördüğü büyük ihtimam ise aslında bir esaret ve istismar kâbusunun başlangıcıdır.
















 

42) Rüzgârda Salınan Nilüfer, Seren Yüce, 2016, Türkiye


Handan ve Korhan orta yaşlarını süren, İstanbul'un iyi semtlerinden birinde hayatlarını sürdüren bir çifttir. Handan hayatını doldurabilmek için kendisine sürekli uğraşlar icat eder ve her yeni girişiminde Korhan'dan destek bekler. Korhan, yıllar geçtikçe eşi Handan’ın heveslerinin içi boş olduğunu fark etmiştir; artık onu fazla ciddiye almaz. Korhan'dan umduğu desteği bulamayan Handan, yazar arkadaşı Şermin'e özenir ve yazarlığa kalkışır! Fakat başta masumane olan bu arzusu zamanla kıskançlığa dönüşecek ve farklı yollara sapacaktır. (Kaynak: https://www.beyazperde.com/filmler/film-246020/)








 

43) Window Horses: The Poetic Persian Epiphany of Rosie Ming, Ann Marie Fleming, 2016, Kanada


Uzun metrajlı bu animasyon filminde, çocukken annesini bir trafik kazasında kaybeden Rosie Ming, anne tarafından Çin kökenli büyükanne ve büyükbabasıyla Vancouver’da yaşamaktadır. Paris hayranı hevesli şair Rosie şiirlerini kendi yayımladığı bir kitapta toplar. Ardından İran'ın Şiraz kentinde düzenlenen bir şiir festivalinden davet alır. Çarşafa bürünüp tek başına ilk yolculuğuna çıkan Rosie orada geçmişiyle yüzleşecek ve kendisini terk ettiğini düşündüğü babasını araştırmaya başlayacaktır.











 

44) The Third Man (Üçüncü Adam Kim?), 1949, Birleşik Krallık


Casus romanlarıyla ünlü İngiliz yazar Graham Greene’in aynı adlı romanından uyarlanan filmde, Amerikalı ucuz roman yazarı Holly Martins (Joseph Cotten) maddi güçlükler yaşarken, eski dostu Harry Lime’in (Orson Welles) davetiyle savaş sonrasının karanlık Viyana’sına gider. Ancak daha oraya varır varmaz arkadaşının bir trafik kazasında öldüğünü öğrenir. Holly, Lime’in ölümünü araştırırken onun sevgilisi Anna (Alida Valli) ile yakınlaşır. The Third Man başarılı noir atmosferiyle İngiltere’den çıkmış en önemli filmlerden kabul edilir.











 

45) The Dark Half (Hayatı Emen Karanlık), George A. Romero, 1993, ABD


Stephen King’in aynı adlı romanından beyazperdeye aktarılan filmde, ailesiyle birlikte öğretmenlik yapmak üzere sakin bir kasabaya taşınan Thad Beaumont (Timothy Hutton), Alexis Machine adlı karakterin şiddet dolu öykülerini anlattığı romanları sayesinde hatırı sayılır bir ün kazanmıştır. Oysa bu kitapların arkasında bir “başkası” vardır ve mücadele başlar.















 

46) Before Sunset (Gün Doğmadan), Richard Linklater, 2004, ABD


Genç bir Amerikalı adam, Jesse (Ethan Hawke) ile genç bir Fransız kadının, Céline (Julie Delpy), Avrupa'da bir trende tanışıp Viyana'da birlikte aşk dolu bir akşam geçirmelerini anlatan Before Sunrise’ın (1995) devamı niteliğindeki filmde, aradan geçen dokuz yıldan sonra, birlikte geçirdikleri zamanı anlatan bir bestseller yayımlamış ve artık evli olan Jesse ile çevre aktivisti olmuş Céline Avrupa raylarında ilerleyen bir trende yine tutkuyla konuşmaya dalıyorlar.













 

47) Les amants du Flore, Ilan Duran Cohen, 2006, Fransa


20. Yüzyıl Fransız edebiyat ve felsefe sahnesinin iki önemli figürü Simone de Beauvoir (Anna Mouglalis) ve Jean-Paul Sartre’ın (Lorànt Deutsch) ilişkileri hakkında biyografik bir film.1920'lerin Paris’i. Parlak ve içine kapanık bir öğrenci olan Simone de Beauvoir, yerleşik değerlere isyan eden yetenekli ve ateşli bir genç adam olan Sartre ile tanışır. Çift, burjuva geleneklerine aykırı bir aşk anlaşmasıyla kaderlerini birbirine bağlamayı seçerler.












 

48) In Love and War (Aşkta ve Savaşta), Richard Attenborough, 1996, ABD


Büyük ölçüde Ernest Hemingway'in Birinci Dünya Savaşı'nda İtalya'da genç bir ambulans şoförü olarak yaşadığı deneyimlere dayanan filmde, yaralanıp hastaneye gönderilen Ernest (Chris O’Donnell), burada hemşire Agnes von Kurowsky (Sandra Bullock) ile tanışır ve aralarında büyük bir aşk doğar. Kurowsky ile yaşadığı bu romantik ilişkiden derinden etkilenen Hemingway, daha sonra bu konuda Silahlara Veda (A Farewell to Arms, 1929) da dahil olmak üzere birkaç hikâye yazmıştır.














 

49) Genius (Fırtınalı Hayatlar), Michael Grandage, 2016, ABD


1929'da Maxwell Perkins (Colin Firth), New York City'deki Scribner yayınevinde, F. Scott Fitzgerald ve Ernest Hemingway gibi büyük yazarları keşfeden başarılı bir editördür. Bir gün önüne Thomas Wolfe’un (Jude Law) O Lost adlı romanının taslakları gelir. Çok etkilenen Perkins, kitabı yayımlamaya karar verir ve yazarla işbirliği yapmaya başlar. Sonunda roman Look Homeward, Angel adıyla yayımlanır ve önemli bir ticari başarı kazanır. Perkins ve Wolfe iyi arkadaşlar olurken, Wolfe'un kendisinden yirmi yaş büyük evli bir kadın olan Aline Bernstein (Nicole Kidman) ile ilişkisi, romanın yayımlanmasından sonra ciddi şekilde sınanır. Wolfe'un ikinci romanı Of Time and the River birkaç yıl süren yorucu revizyondan sonra yayımlanacaktır.







 

50) Capote, Bennett Miller, 2005, ABD


1959'da Truman Capote (Philip Seymour Hoffman), kendisinin de görevli olduğu New York Times gazetesinde Kansaslı dört kişilik bir ailenin vahşice öldürüldüğünü okur ve meslektaşı Harper Lee (Catherine Keener) ile beraber olayın vuku bulduğu yere gider. Davadan çok etkilenen Capote olayı kitaplaştırmaya karar verir. Amerika ve dünya edebiyatında önemli bir yer edinecek Soğukkanlılıkla (In Cold Blood, 1965) adlı romanı için polis raporlarından hareketle görgü tanıkları ve sanıklarla görüşerek araştırma yaparken, katillerden biri olan idam hücresindeki Perry Smith (Clifton Collins Jr.) ile özel bir ilişki kurar.















Üst
bottom of page